Over mij

Wie ben ik?
Die vraag heeft me net als zovelen ontzettend lang beziggehouden. En nu, nu ik weet wie ik ben en waar ik voor sta, is er natuurlijk soms wéér die twijfel. Doe ik het wel goed? Mag ik er wel zijn? Mindfulness heeft mij ontzettend geholpen om antwoord te krijgen op deze vragen en om meer rust te ervaren in mijn dagelijkse leven.

Met deze tools hoop ik ook anderen te inspireren. Met name jongeren en jongvolwassenen. Of je nu populair bent of juist het buitenbeentje. We hebben allemaal die zoektocht te ondergaan. Als jongvolwassene voelde me vaak onbegrepen, rusteloos en ik had het gevoel dat ik niet altijd mezelf mocht zijn. Dit hoort bij de puberteit natuurlijk, maar hoe fijn is het als je in die dagelijkse stroom van prikkels, onrust en zoektochten een tool in handen krijgt waardoor je beter met beide benen op de grond komt te staan? Dat de dagelijkse stress je misschien wel beïnvloed, maar niet je leven bepaalt?

Loopbaan

Als vroege leerling kwam ik al vroeg op lerarenopleiding biologie terecht. Ik vond het geweldig om docent te zijn en met name het VMBO stal mijn hart. Maar voor mijn eigen ontwikkeling en door mijn eigen leeftijd besloot ik door te studeren. Vanuit de studie biologie aan Wageningen University hield ik mij toch weer met name bezig met het onderwijs. Ditmaal buitenschools, in de dierentuineducatie. Fantastisch vond ik het om kinderen met allerlei verschillende achtergronden en niveaus les te geven en ze kennis te laten maken met de wereld van de ‘creepy crawlies’: slangen, insecten, reuzenslakken, schildpadden, vogelspinnen etcetera.

Na mijn afstuderen in 2009 werkte ik ruim acht jaar voor Communicatiebureau de Lynx. Een communicatiebureau voor groene organisaties, waar ik als bioloog prima op mijn plek zat. Ik ontwikkelde mijzelf tot online communicatieadviseur en trainer voor online communicatie.

Toch bleef het onderwijs mij trekken en ik merkte dat ik het meest blij werd van trainingen geven en onze stagiaires begeleiden. Uiteindelijk hakte ik de knoop door en ik ging zelfstandig verder als trainer en coach. Daarnaast ben ik vanaf half 2018 begonnen als communicatieadviseur en studiebegeleider studie Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning aan Wageningen University. Hier kan ik naar hartelust mijn beide passies combineren en naast communicatie ook studenten begeleiden in hun loopbaan.

Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling in het onderwijs

Tijdens mijn werk als communicatieadviseur kwam ik er steeds meer achter dat het onderwijs mij nog steeds ontzettend blij maakt. Dat het werken met mensen mij blij maakt. Dat de trainingen die ik geef mij blij maken. De communicatietrainingen, maar nóg meer de mindfulness- en compassietrainingen. Daarnaast ervaar ik een enorme missie en passie om ruimte te maken in het onderwijs voor persoonlijke ontwikkeling. En dat is waar Eye-opening education voor staat: ruimte in het onderwijs creëren voor persoonlijke ontwikkeling, compassie en mindfulness.

Ik hoop zoveel mooie mensen te mogen inspireren en te begeleiden met Eye-opening education. Dat er maar veel ogen geopend worden of open blijven. Sluit je nooit af van jezelf, want jij bent het belangrijkste wat er is.

Mindfulness? Daar is mijn hoofd veel te druk voor!

Ik kwam in 2014 in aanraking met mindfulness door fysieke klachten. Dat ging niet zonder slag of stoot. Eigenlijk was het helemaal niks voor mij dacht ik. Ik werd daar altijd zo ongelofelijk onrustig van. Alles in mij vocht tegen het naar mezelf kijken. Ik voelde angst opkomen. En later verdriet. Ik ruimde trauma's uit het verleden op. Die mentale bijwerking was onverwacht, want het was mij tenslotte aangeraden vanwege fysieke klachten.

In die tijd besefte ik dat ik nooit goed heb leren omgaan met emoties. Op school leer je dat niet vanzelfsprekend, dus is het een geluk als je het van huis uit meekrijgt. Ik leerde van alles: Dat je emoties ook in je lijf voelt. Dat je emoties niet altijd hoeft te beredeneren. Dat emoties alleen maar heftiger worden, zodra je probeert ze te onderdrukken. Dat er zoiets is als contact tussen hoofd en lijf. En het belangrijkste: dat emoties er mogen zijn. Dat laatste gun ik ieder mens en ieder kind, want als je emoties er mogen zijn, dan mag jij er zijn.

In mijn trainingen gebruik ik onder andere mindfulnesstechnieken om naar jezelf terug te kunnen keren. Maar ook gebruik ik technieken voor bewustwording. Bijvoorbeeld voice dialogue of elementen uit de cognitieve gedragstherapie.

Opleidingen

Gecertificeerd 'Mindfulness en compassiecoach', Academie voor Leven
Gecertificeerd trainer, Trainersopleiding ICM
M.Sc. biology, diploma 2009, Wageningen UR
B.Ed. Lerarenopleiding biologie, diploma 2005, Hogeschool Rotterdam

Feitjes

Woont samen met vriend Sander, zoontje Joren en hond Tibbe in Culemborg
Geboren en getogen in Rotterdam, maar na de studie twaalf jaar in Wageningen blijven hangen
Houdt van Aziatisch eten en frikandel speciaal
Is niet bang voor slangen en andere 'Creepy crawlies'
Vind wildwaterkayakken en canyoning echt te gek
Houdt van kamperen en de wereld ontdekken
Maar stiekem toch ook wel erg van de Nederlandse luxe
Blijft altijd dromen